ΕΓΓΡΑΦΗ
Επισυνάψτε αρχείο..
Περισσότερα αρχεία
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ!
Η εγγραφή σας καταχωρήθηκε επιτυχώς. Θα ενημερωθείτε με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για το πότε μπορείτε να κάνετε login.
ΑΝΑΚΤΗΣΗ ΚΩΔΙΚΟΥ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ
Συμπληρώστε το email που δηλώσατε κατά την εγγραφή σας και θα παραλάβετε τις οδηγίες ανάκτησης του κωδικού σας στο ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.

Central

Awe-inspiring and unrestrictive, this diverse geography leaves an impact you won’t soon forget.

Biotourism >> Γεωγραφία
Γεωγραφία

Ο Δήμος Πρέσπας βρίσκεται εντός της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας και της Περιφέρειας της Δυτικής Μακεδονίας. Η Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας βρίσκεται στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας, κοντά στην ΠΓΔΜ και την Αλβανία και καλύπτει έκταση 1.924 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Το ανάγλυφό της αποτελείται από ορεινές ή ημιορεινές και πεδινές περιοχές. Η ορεινή περιοχή του βόρειου-βορειοδυτικού τμήματος αποτελείται από τα όρη Βαρνούς, Βέρνο και Βόρας (Καϊμακτσαλάν). Εδώ βρίσκεται το χιονοδρομικό κέντρο και ευρωπαϊκές αλπικές διαδρομές που οι κορυφές τους φτάνουν στις εύφορες κοιλάδες και στις έξι λίμνες των Πρεσπών. Έχει πληθυσμό κοντά στις 55.000 κατοίκους, εκ των οποίων οι 17.000 περίπου κατοικούν στην πρωτεύουσα του νομού, τη Φλώρινα.

Ο δήμος Φλώρινας που συστάθηκε με το πρόγραμμα Καλλικράτης προέκυψε από τη συνένωση των δήμων Φλώρινας, Κάτω Κλεινών, Περάσματος και Μελίτης. Ο φυσικός πλούτος του νομού είναι πολύ μεγάλης σημασίας για το ευρωπαϊκό οικοσύστημα καθώς και για το παγκόσμιο, δεδομένου ότι φιλοξενεί πολλά είδη υπό εξαφάνιση είτε από τη χλωρίδα είτε από τη πανίδα και τα πολιτιστικά στοιχεία του τόπου δίνουν μια ιδιαίτερη αίσθηση σε κάθε επισκέπτη.

Ο Δήμος Πρεσπών συγκροτήθηκε με τον νόμο Ν.3852/2010 - "Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης − Πρόγραμμα Καλλικράτης» και περιλαμβάνει την Δημοτική Ενότητα Πρεσπών και την Δημοτική Ενότητα Κρυσταλλοπηγής.

Καταλαμβάνει έκταση 413.513 στρέμματα με έδρα τον Λαιμό. Περιλαμβάνει τα Δημοτικά Διαμερίσματα (Δ.Δ.): Αγ. Αχιλλείου, Αγ. Γερμανού, Ανταρτικού, Βροντερού, Καλλιθέας, Καρυών, Λαιμού, Λευκώνος, Μικρολίμνης, Πισοδερίου, Πρασίνου, Πλατέως, Ψαράδων, και τους οικισμούς Οξυάς, Πύλης, Τριγώνου και Μηλεώνος. Η περιοχή χαρακτηρίζεται ως ορεινή και διαθέτει ένα απαράμιλλο φυσικό περιβάλλον που υποστηρίζει σπάνια είδη βιοποικιλότητας. Ανάμεσα στα πολύ σημαντικά φυσικά αποθέματα του τόπου είναι οι λίμνες των Πρεσπών, ο Εθνικός Δρυμός Πρεσπών και το Εθνικό Πάρκο Πρεσπών.

 

Έκταση σε τ.χ. Δ.Δ. και οικισμών στην Πρέσπα

Δημοτικά Διαμερίσματα

Έκταση

Οικισμοί

Λαιμού

 30.463

ο Λαιμός ο Μηλεών/ Μηλιώνα

Αγίου Αχιλλείου

 39.375

ο Άγιος Αχίλλειος η Πύλη

Αγίου Γερμανού

 60.473

ο Άγιος Γερμανός

Ανταρτικού

 44.778

το Ανταρτικό το Τρίγωνο

Βροντερού

 56.114

το Βροντερό

Καλλιθέας

 13.380

η Καλλιθέα

Καρυών

 39.901

οι Καρυές η Οξυά

Λευκώνος

 15.332

ο Λευκώνας

Μικρολίμνης

 31.876

η Μικρολίμνη

Πισοδερίου

 18.256

το Πισοδέρι η Βίγλα

Πλατέος

 6.728

το Πλατύ

 T.δ. Πρασίνου  15.773

το Πράσινο

 T.δ. Ψαράδων  41.064

οι Ψαράδες

Κρυσταλλοπηγή

 

 

Βατοχωρίου

 

 

Κώττα

 

 

ΣΥΝΟΛΟ

413.513 τ.χ.  

 

Η Περιφέρεια Κορυτσάς εκτείνεται σε μια περιοχή των 1,752 χλμ² και αποτελεί την δεύτερη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας. Η Αλβανία διαιρείται σε 12 Περιφέρειες και 36 Επαρχίες (en).[1] Η Περιφέρεια Κορυτσάς βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας και αποτελείται από 4 Επαρχίες: Korçë, Devoll, Kolonjë και Pogradec. Η Επαρχία της Κορυτσάς βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Morava στο νοτιοανατολικό τμήμα της Αλβανίας, συνορεύει με το Διαμέρισμα του Pogradec και την ΠΓΔΜ προς τα βόρεια, με την Ελλάδα (Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας) προς τα ανατολικά, με το Devoll στα νοτιοανατολικά, τις Kolonjë και Përmet  στα νοτιοδυτικά και από τις Επαρχίες Gramsh και Skrapar στα δυτικά. Η Επαρχία Κορυτσάς σχηματίζεται από τις ακόλουθες κοινότητες, μερικές εκ των οποίων θα εξεταστούν ενδελεχώς στην έρευνα.

 

Κοινότητες της Περιφέρειας της Κορυτσάς

Drenovë

Mollaj

Gorë

Pirg

Korçë

Pojan

Lekas

Qendër Bulgarec

Libonik

Vithkuq

Liqenas

Voskop

Maliq

Voskopojë

Moglicë

Vreshtaz

 

Περιοχή μελέτης του “Προγράμματος Βιοτουρισμού”

Κοινότητες

Έκταση (τ.χ.)

Korca

16896

Voskopoja

108917

Vithkuq

242954

Liqenas

190938

Drenova

92129

 

Η λίμνη Μεγάλη Πρέσπα στην Αλβανία ανήκει στην περιοχή της Κορυτσάς και η Κοινότητα της Liqenas ενσωματώνει όλα τα χωριά της περιοχής των Πρεσπών. Η λίμνη Μικρή Πρέσπα ανήκει στην επαρχία Devoll και τα χωριά της περιοχής περιλαμβάνονται στο Proger και Q. Bilisht.[2]

Το τοπίο αποτελείται από ποικιλία συνδυασμών βουνών, λόφων και πεδίων. Τα κύρια μέρη είναι η λεκάνη της Κορυτσάς και η ορεινή περιοχή του Gore-Opar. Ανάμεσα στις πολύτιμες προστατευόμενες περιοχές (natura) είναι το Εθνικό Πάρκο Πρέσπας και άλλες καθορισμένες περιοχές ως Φυσικά Αποθέματα[3]. Τοπογραφικά, το μεγαλύτερο μέρος της επαρχίας της Κορυτσάς είναι σε υψηλότερο επίπεδο από αυτό της θάλασσας, λόγω της οροσειράς του Γράμμου, η οποία συνδέεται με το Scardus (βουνά Šar) στα βόρεια και την οροσειρά της Πίνδου στα νότια. Αξιοσημείωτο είναι ότι όλη η περιοχή χαρακτηρίζεται από δύο διαφορετικούς βιογεωγραφικούς τύπους, της Μεσογείου και των Άλπεων.[4]

Η πόλη της Κορυτσάς είναι η πρωτεύουσα. Η τοποθεσία της είναι στο νοτιοανατολικό τμήμα της Αλβανίας και αποτελεί το πιο πολυπληθέστερο κέντρο στη λεκάνη της Κορυτσάς. Το εν λόγω λεκανοπέδιο έχει μέσο ύψος 850 μ. από το επίπεδο της θάλασσας, με πλάτος 16 km από τα δυτικά προς τα ανατολικά και μήκος 35 χλμ. από τα νότια προς τα βόρεια, εκτεινόμενο σε μια περιοχή 300 χλμ2. Η Κορυτσά ανήκει στην προ-ορεινή Μεσογειακή Ζώνη και ως εκ τούτου έχει ηπειρωτικό κλίμα με ψυχρούς χειμώνες και σχετικά αυξημένη θερμοκρασία κατά τη θερινή περίοδο.

Βρισκόμενη σε κεντρικό σημείο διαμετακομιστικού εμπορίου (ΠΓΔΜ στα 47χλμ και Ελλάδα στα 35 χλμ), η Κορυτσά έχει γεωγραφικά στρατηγική θέση. Η περιοχή παρουσιάζει μοναδική μορφολογία και τοπίο παράλληλα με μία σειρά φυσικών μνημείων, που χρήζουν καταγραφής, προβολής και προώθησης. Η ιστορική κληρονομιά της Κορυτσάς, τα τοπικά προϊόντα, τα αξιοθέατα και οι δράσεις μπορούν να φέρουν την ανάπτυξη μιας αδιαμφισβήτητης δυναμικής, που θα πυροδοτήσει τον Βιοτουρισμό κατά μήκος της διασυνοριακής περιοχής.

 

[1] ISO 3166-2 Newsletter II-1 (corrected 2010-02-19)

[2] Wetland Management at Micro Prespa Lake, University of Tirana, Ministry of Environment 2008

[3] http://natura2000.eea.europa.eu/#

[4] ΕΕΑ, http://www.eea.europa.eu/themes/biodiversity/interactive/natura2000gis