ΕΓΓΡΑΦΗ
Επισυνάψτε αρχείο..
Περισσότερα αρχεία
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ!
Η εγγραφή σας καταχωρήθηκε επιτυχώς. Θα ενημερωθείτε με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για το πότε μπορείτε να κάνετε login.
ΑΝΑΚΤΗΣΗ ΚΩΔΙΚΟΥ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ
Συμπληρώστε το email που δηλώσατε κατά την εγγραφή σας και θα παραλάβετε τις οδηγίες ανάκτησης του κωδικού σας στο ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.

Central

Awe-inspiring and unrestrictive, this diverse geography leaves an impact you won’t soon forget.

Biotourism >> Εθνικά Πάρκα
Εθνικά Πάρκα

Άγριας ζωή και τοπία απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς τοπία στην διασυνοριακή περιοχή συγκεντρώνονται στα Εθνικά Πάρκα. Τα τελευταία λατρεμένοι τουριστικοί προορισμοί περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων περιπέτειας, κάμπινγκ, πεζοπορίας και περιπλανήσεων στη φύση.

Εθνικό Πάρκο Πρεσπών, Ελλάδα

Με εξαίρεση τα χωριά, η πλειονότητα των περιοχών προστατεύεται ως μέρος του Εθνικού Πάρκου Πρεσπών. Το Εθνικό Πάρκο Πρεσπών είναι το μεγαλύτερο εθνικό πάρκο στην Ελλάδα, καλύπτοντας μια συνολική έκταση 250 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Αποτελείται από τα Ελληνικά τμήματα της Μικρής και της Μεγάλης Πρέσπας με το φυσικό φράγμα που εκτείνεται από τις κορυφές του Βαρνούντα και του Τρικλάριου όρους. Ο πυρήνας του Εθνικού Δρυμού Πρεσπών και ζώνη απόλυτης προστασίας είναι 49.120 εκτάρια κι αποτελείται από δύο μέρη. Το πρώτο περιλαμβάνει το Ελληνικό τμήμα της Μικρής Πρέσπας και τους τριγύρω καλαμιώνες (49.000 εκτ.). Το δεύτερο καλύπτει μια περιοχή γύρω από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο χωριό Ψαράδες με συστάδες αειθαλών κωνοφόρων (120 εκτάρια). Το Εθνικό Πάρκο Πρεσπών προστατεύεται από τη διεθνή Σύμβαση Ραμσάρ και ανακηρύχθηκε ως Τόπος Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους το 1977. Το μεγάλο εύρος της ποικιλομορφίας των φυσικών οικοτόπων και των τοπίων είναι από τους κύριους λόγους που κάνουν την Πρέσπα μοναδική και σημαντική. Οι Αργυροπελεκάνοι και οι Ροδοπελεκάνοι είναι κάποια από τα πιο αξιόλογα και χαρακτηριστικά είδη του μοναδικού χαρακτήρα της περιοχής.

Οι κύριοι οικότοποι, που θα συναντήσουν οι τουρίστες εντός του Εθνικού Πάρκου, είναι δασικοί. Τα δάση βελανιδιάς είναι τα πιο κοινά στην περιοχή και θα αποτελέσουν τη βάση της εμπειρίας των τουριστών φύσης που θα εξερευνήσουν τις πεζοπορικές διαδρομές της επικράτειας των Πρεσπών.

 

Χλωρίδα στον Εθνικό Δρυμό Πρεσπών

Παραλίμνια βλάστηση

Λεύκες

Ιτιές

Καλαμιές

Ορεινή βλάστηση

Οξιές

Βελανιδιές

Κέδροι

Έλατα

Τοπική βλάστηση

Σπάνια είδη δρυός QuercusTrojana/ Ευβοϊκή δρυς

Έλατα Abies Alba/ Λευκή Ελάτη

Εξαιρετικά σπάνια χλωρίδα

CentaureaPrespana/ Κενταύρια της Πρέσπας,

ViolaVelutina/ Βιόλα η βελούδινη,

ViolaEximia/ Βιόλα η εξαίρετος,

SaxifragaPedimontana,

DoronicumHungaricum

Πανίδα στον Εθνικό Δρυμό Πρεσπών

Ιχθυοπανίδα

13 είδη ιχθυοπανίδας

Ενδημικά: σκουμπούζι, μπριάνα

Άλλα (πέστροφα, τσιρόνι, κέφαλος, κυπρίνος, πλατίκα)

Αμφίβια

11 είδη

Ερπετά

22 είδη

-9 φίδια

-2 είδη χελώνας

-9 είδη σαύρας

Θηλαστικά

40 είδη θηλαστικών

αρκούδα, λύκος, βίδρα, ασβός, αγριόγατος, ελάφι, αλεπού

Ορνιθοπανίδα

Τεράστια βιοποικιλότητα πτηνών *

*Παρακάτω λεπτομερώς

 

 

 

Παρατήρηση πτηνών

Πάνω από 260 είδη πτηνών έχουν παρατηρηθεί στο λεκανοπέδιο της Πρέσπας. Αρκετοί διεθνείς οργανισμοί αναγνωρίζουν και στηρίζουν την προστασία της περιοχής ως σημείο υψηλής συγκέντρωσης ορνιθοπανίδας και κρίσιμο έδαφος για την αναπαραγωγή κάποιων από τα σπανιότερα είδη πτηνών. Στην Πρέσπα ενοικιάζονται κιάλια μαζί με ένα μικρό οδηγό για την τοπική ορνιθοπανίδα. Ακριβώς επειδή συνιστά έναν ζωτικό τόπο για την διαβίωση μεγάλου αριθμού πτηνών, οι τουρίστες πρέπει να είναι ενημερωμένοι για τον ορθό τρόπο προσέγγισης και παρατήρησης των πτηνών. Για να αποφευχθεί η διατάραξη του περιβάλλοντος των πτηνών, η ηχορρύπανση θα πρέπει να μένει στα κατώτερα δυνατά επίπεδα και οι επισκέπτες και οι κάτοικοι να κινούνται στις καθορισμένες περιοχές, αποφεύγοντας την άμεση επαφή με τα πτηνά. Πέραν αυτών των απλών κατευθυντήριων γραμμών, οι τουρίστες έχουν πλήθος επιλογών όσον αφορά σε τοποθεσίες παρατήρησης των πτηνών. Ο Άγιος Αχίλλειος, η Κούλα, το Ρότι και ο λόφος Καλέ (ανάμεσα στα χωριά Καρυές και Λευκώνας στην ανατολική όχθη της μικρής Πρέσπας), είναι οι ιδανικότερες τοποθεσίες για παρατήρηση του πιο φημισμένου είδους της περιοχής, των πελεκάνων.

Η άνοιξη αποτελεί εποχή συγκέντρωσης των πελεκάνων στην Πρέσπα. Κάποια εντυπωσιακά στοιχεία τους περιλαμβάνουν το πέταγμα με σπειροειδή ανοδική κίνηση σε σειρές όταν πιάσουν θερμό ρεύμα αέρα και η κάθοδός τους όταν φθάσουν τα 2.000 μ (στο ύψος της κορυφογραμμής του Βαρνούντα). Επίσης, οι πελεκάνοι κυνηγούν μαζί με τους κορμοράνους. Ενόσω οι επιδέξιοι ‘ψαράδες’ βουτούν και λογχίζουν τη λεία τους, οι πελεκάνοι παραμονεύουν και πιάνουν με τα μεγάλα ράμφη τους τα ψάρια που ανεβαίνουν στην επιφάνεια για να ξεφύγουν.

Σχεδόν όλα τα είδη πάπιας, που εντοπίζονται στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων και των σπάνιων ειδών, συνηθίζουν να επισκέπτονται την Πρέσπα κατά πλειοψηφία τον χειμώνα. Ζουν σε παρόμοιες περιοχές υγροτόπων με αυτές των πελεκάνων. Από την τοποθεσία της Μικρολίμνης, μπορούν να παρατηρηθούν εφτά είδη Ερωδιών την άνοιξη. Στα δάση απαντώνται συχνότερα δασικά είδη πτηνών. Όλη η νότια όχθη του ποταμού του Αγίου Γερμανού είναι προτεινόμενη ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας για τα πτηνά. Παράλληλα, διάφορα αρπακτικά διατρέχουν στον ουρανό όλο το χρόνο σε αναζήτηση της λείας τους.

Χλωρίδα

Η χλωρίδα των Πρεσπών περιλαμβάνει το μοναδικό ενδημικό λουλούδι Centaureaprespana (Κενταύρια της Πρέσπας) και το φυλλοβόλο δέντρο Σημύδα (Betulapendula), το οποίο βρίσκεται σε λίγες μόνο περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, ενώ είναι χαρακτηριστικό δέντρο στις πιο δροσερές περιοχές της βόρειας Ευρώπης. Επίσης, υπάρχουν αιωνόβια δέντρα (κάποια πάνω από 400 ετών) σε μεγάλο υψόμετρο, όπως η Άρκευθος η δυσοσμότατη (Κέδροι ή Άρκευθοι), τα οποία προστατεύονται από την εθνική νομοθεσία ως Βιογενετικά Αποθέματα, στο υψηλότερο σημείο του δρόμου Κούλα-Ψαράδες. Οι δενδρικές μορφές των Juniperusfoetidissima (Άρκευθος η δυσοσμότατη) και Juniperusexcelsa (Άρκευθος η υψηλή) είναι σπάνιες στην Ευρώπη και συνήθως απαντώνται σε θαμνώδεις ή ημιθαμνώδεις σχηματισμούς. Για αυτό το λόγο, το 1974, το Δάσος Κέδρων συμπεριλήφθηκε στον Πυρήνα του Πάρκου του Εθνικού Δρυμού Πρεσπών. Παρόμοιες συστάδες αιωνόβιων κέδρων υπάρχουν στο λόφο του Αγίου Αθανασίου στο Βροντερό και στα νότια του χωριού Αγκαθωτό. Οι λάτρεις της φύσης θα βρουν δυσκολία στον εντοπισμό διαφορών μεταξύ των δύο ειδών, αλλά κατόπιν προσεκτικής παρατήρησης θα διακρίνουν ότι το ξύλο του ενός έχει έντονο κι ευχάριστο άρωμα, ενώ του άλλου είναι άοσμο με κόκκινο και καφέ χρώμα στην καρδιά του ξύλου.

Οι κλιματικές συνθήκες στην περιοχή της Πρέσπας ευνοούν την ύπαρξη σπάνιων υδρόβιων φυτών, όπως νούφαρα, καστανιές νερού, νάρκισσους και κρίνο του βάλτου/ άγρια ορχιδέα από τις ρίζες του οποίου παράγεται το σαλέπι. Ταυτόχρονα, η Πρέσπα είναι το μόνο μέρος στην Ελλάδα (και το δεύτερο στα Βαλκάνια), όπου αναπτύσσεται το παράσιτο Phelypaeaboissieri.

 

Εθνικό Πάρκο Πρεσπών, Αλβανία

Το Εθνικό Πάρκο Πρεσπών της Αλβανίας βρίσκεται 45χλμ βορειοανατολικά της Κορυτσάς σε μια περιοχή 27.750 εκταρίων. Καλύπτει την διασυνοριακή περιοχή Αλβανίας, Ελλάδας και ΠΓΔΜ, συμπεριλαμβανομένων των λιμνών Μικρή και Μεγάλη Πρέσπα. Το ποικιλόμορφο τοπίο χαρακτηρίζεται από βουνά, δάση και βοσκοτόπια. Το πάρκο περιλαμβάνει μοναδικά είδη χλωρίδας και πανίδας: 56 είδη χλωρίδας, 8 ενδημικά είδη ψαριών (κυπρίνος, χέλι, σμέρνα, σκουμπούζι, καρασί, τσιρόνι), καθώς επίσης το εξαιρετικό είδος του Αργυροπελεκάνου (PelicanusCrispus). Οι ψυχαγωγικές δραστηριότητες περιλαμβάνουν την αλιεία, συλλογή φαρμακευτικών φυτών, παρατήρηση πτηνών και θαλάσσια αθλήματα[g1] .

Χλωρίδα και Πανίδα

Οι πλαγιές του όρους MaliiThate δυτικά της λίμνης Πρέσπας (και ανατολικά της λίμνης Οχρίδας) καλύπτονται από αλπικά/υποαλπικά λιβάδια και δάση οξιάς. Ο PelicanusCrispus είναι από τα πιο εξαιρετικά είδη της περιοχής των Πρεσπών. Υδροπανίδα και ορνιθοπανίδα, που περιλαμβάνουν σπάνια κι απειλούμενα είδη, είναι ένα ζωτικό μέρος της πλούσιας βιοποικιλότητας. Η χλωρίδα των υγροτόπων αποτελεί ένα εξίσου μοναδικό κομμάτι της κληρονομιάς του τοπίου.

Αθλήματα και δραστηριότητες

Ο συνδυασμός των φυσικών πόρων δίνει τη δυνατότητα για πολλά αθλήματα κι άλλες δραστηριότητες, όπως ψάρεμα, πεζοπορία, ορειβασία, καγιάκ και κωπηλασία. Ο Εθνικός Δρυμός Πρέσπας παρέχει εκπληκτική πανοραμική θέα των περιβαλλόντων βουνών και υδάτινων τοπίων, καθώς επίσης και σπάνιες εικόνες πανίδας.

ΕθνικόΠάρκο Drenova

Στην περιοχή της Κορυτσάς, σε απόσταση 10χλμ μακριά από την πόλη της Κορυτσάς και στο πίσω μέρος του όρους Morava, βρίσκεται το Εθνικό Πάρκο Drenova. Η συνολική έκταση του είναι περίπου 1.380 εκτάρια. Τα πιο ελκυστικά σημεία του αποτελούν τα Bozdoveci, GuriiCapit και Çardhaku(βλ. παρακάτω). Ολόκληρη η περιοχή του πάρκου είναι πλούσια σε πηγές νερού (Plaka, Shengjergji, Pllica), που ελκύουν σε μεγάλο βαθμό τους επισκέπτες. Το πάρκο διαθέτει σπουδαίες δυνατότητες ανάπτυξης φυσιολατρικού τουρισμού και βιώσιμης ανάπτυξης για όλη την περιοχή.[1] ,[2]

Χλωρίδα και πανίδα

Σύμφωνα με την πλούσια βιοποικιλότητα που βρίσκεται στην υπόλοιπη Αλβανία, διάφορα είδη χλωρίδας και πανίδας είναι παρόντα στο πάρκο. Το δάσος ελάτων αποτελεί βασικό στοιχείο του Πάρκου, ωστόσο κοινότητεςαπό οξιές, μαύρη πεύκη και φουντουκιές συνυπάρχουν μαζί με το εξαιρετικά σπάνιο κωνοφόρο taxusbaccata. Το πάρκο κατοικείται, κυρίως, από μεγάλα θηλαστικά, όπως η καφέ αρκούδα, ο λύκος και η διάσημη αρκούδα Bozdoveci.

Αθλητισμός και δραστηριότητες

Το πάρκο έχει δυνατότητες για την ανάπτυξη Βιοτουριστικών δραστηριοτήτων, που περιλαμβάνουν χειμερινό τουρισμό, ορεινές δραστηριότητες και αθλήματα.

 

[1] PanaComp, Albania, Drenova Fir National Park, http://www.panacomp.net/albania?s=albania_drenova-jela

[2] Παγκόσμια Βάση Δεδομένων για τις Προστατευόμενες Περιοχές

 [g1]SOS FOR GIS EXPERT. THE MALIGRAD ISLAND IS NOT ON THE MAP