ΕΓΓΡΑΦΗ
Επισυνάψτε αρχείο..
Περισσότερα αρχεία
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ!
Η εγγραφή σας καταχωρήθηκε επιτυχώς. Θα ενημερωθείτε με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για το πότε μπορείτε να κάνετε login.
ΑΝΑΚΤΗΣΗ ΚΩΔΙΚΟΥ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ
Συμπληρώστε το email που δηλώσατε κατά την εγγραφή σας και θα παραλάβετε τις οδηγίες ανάκτησης του κωδικού σας στο ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.

Central

Awe-inspiring and unrestrictive, this diverse geography leaves an impact you won’t soon forget.

Biotourism >> Επιχειρηματικότητα
Επιχειρηματικότητα

Οικονομικό προφίλ

Η οικονομία της περιοχής υπό μελέτη παρουσιάζει σε αμφότερες τις χώρες μία σημαντική διαφορά, ειδικά ανάμεσα στα αστικά κέντρα και τις μικρότερες αγροτικές κοινότητες. Επιπροσθέτως, η Νομαρχία της Φλώρινας παρουσιάζει τα χαμηλότερα ποσοστά στην Ελλάδα, ενώ η Αλβανία παραμένει μία από τις πιο φτωχές χώρες της Ευρώπης.

 

Οικονομικά Στοιχεία Δήμου Πρεσπών

Η οικονομία του δήμου Πρεσπών χαρακτηρίζεται κυρίως ως πρωτογενής. Το 68,33% της οικονομικής δραστηριότητας του πληθυσμού αφορά στην γεωργία ενώ μόνο το 11,76% απασχολείται στον δευτερογενή τομέα και το 19,91% στον τριτογενή.

Πρωτογενής Τομέας: Στην 4η ειδική ζώνη αγροτικής ανάπτυξης με τα σημαντικότερα προϊόντα, σύμφωνα με το Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΠεριφέρειαςΔυτικής Μακεδονίας «Καλάθι προϊόντων Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας»,ανήκει ο Δήμος Πρεσπών με τα εξής χαρακτηριστικά προϊόντα: Όσπρια (φασόλια), αρωματικά – φαρμακευτικά φυτά, βιολογικά προϊόντα, βόειο κρέας, κρέας αυτόχθονων φυλών βοοειδών, κρέας αμνοεριφίων και γάλα. Τα Φασόλια Πρεσπών Φλώρινας (Πλακέ μεγαλόσπερμα και γίγαντες Ελέφαντες) ανήκουν στα πιστοποιημένο προϊόντα από την Ε.Ε. Είναι από τις σημαντικότερες καλλιέργειες στην περιφέρεια καλύπτοντας μία έκταση 15.000 στρ. Στην περιοχή παράγονται επίσης ποσότητες πατάτας, κρέας βοοειδών, μέλι, κρασί, μανιτάρια, κάστανα, οπωρικά, τυροκομικά, και αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της αγροτικής κληρονομιάς του τόπου που όπως αρκετά από αυτά δεν έχουν χαρακτηριστεί ως ΠΟΠ παρά το γεγονός ότι τηρούν τις σχετικές προδιαγραφές.

Στον πρωτογενή τομέα, υπάρχει επίσης δραστηριότητα και στον τομέα της αλιείας. Αποτελεί κύρια απασχόληση για τον πληθυσμό του χωριού Ψαράδες ενώ υπάρχει και ο αγροτικός Αλιευτικός Συνεταιρισμός Ψαράδων.

Δευτερογενής Τομέας: Ο δευτερογενής τομέας, της μεταποίησης, στον Δήμο Πρεσπών δεν είναι ανεπτυγμένος λόγω έλλειψης των απαραίτητων υποδομών.

Τριτογενής Τομέας: Στον τριτογενή τομέα, οι υπηρεσίες αναπτύσσονται κυρίως σε δύο τομείς: στον τομέα παροχής των βασικών υπηρεσιών για τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και στον τομέα του τουρισμού όπου μεγαλύτερο ποσοστό σύμφωνα με τα δεδομένα της ΕΣΥΕ παρουσιάζουν τα δημοτικά διαμερίσματα Αγ. Γερμανός, Λαιμός, Ανταρτικό, Ψαράδες και Πισοδέρι. Ωστόσο, συχνά ο τοπικός πληθυσμός εξυπηρετείται από την αγορά της Φλώρινας.

Ο τομέας της οικονομίας στην περιοχή παρέμβασης είναι στενά διασυνδεδεμένος με το φυσικό και πολιτισμικό περιβάλλον και αποτελεί επίσης ένα μέσο για την προστασία και προώθηση της φύσης και του πολιτισμού του τόπου. Το έργο «Βιοτουρισμός» προωθεί ακριβώς την διασύνδεση του πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα, στα πλαίσια μίας διασυνοριακής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος – Αλβανίας. Έχοντας ως επίκεντρο την διαφύλαξη του φυσικού και πολιτισμικού αποθέματος και λαμβάνοντας υπόψιν τις ιδιαιτερότητες της τοπικής κοινωνίας, το έργο προσφέρει νέες διαστάσεις ανάπτυξης της περιφέρειας ενθαρρύνοντας συγχρόνως την ενεργή συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας και την διαφύλαξη της τοπικής ταυτότητας.

 

Οικονομικά Στοιχεία Περιφέρειας Κορυτσάς

Η οικονομία της Κορυτσάς βασίζεται κυρίως στις ελαφρές βιομηχανίες, τις κατασκευές, το εμπόριο και τις υπηρεσίες. Αυτοί οι τομείς αποτελούν τους κυρίαρχους τοπικούς εργοδότες. Ο τουρισμός έχει παγιωθεί στην περιοχή μέσα από την εκμετάλλευση πολιτιστικών αγαθών καθώς και ορισμένων φυσικών αξιοθέατων των γύρω περιοχών.

Η ανακαίνιση δρόμων που συνδέουν τα πιο κοντινά συνοριακά περάσματα με την Ελλάδα και τη FYROM, έχουν διευκολύνει τη σχέση της Κορυτσάς με την ευρύτερη εθνική οικονομία και της διεθνείς αγορές στον 8ο διάδρομο. Η επιχειρηματικότητα στην περιοχή της Κορυτσάς έχει αρκετές ευκαιρίες να γίνει πιο ενεργή σε εθνικό και διεθνές επίπεδο αγορών. Συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου με άλλες βαλκανικές χώρες θα βοηθήσουν στη βελτίωση του οικονομικού κλίματος την ίδια στιγμή που οι επιχειρήσεις προσπαθούν να καλύψουν τα κενά και να γίνουν ανταγωνιστικές με τις επιχειρήσεις των γειτονικών χωρών. Συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου λειτουργούν στη Βουλγαρία, την Κροατία, την Πρώην Γιουγκοσλαβία, τη Σερβία, τη Ρουμανία, τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη και τη Μολδαβία.

Κατασκευές: Επί του παρόντος , στην Κορυτσά υπάρχουν 34 ενεργές κατασκευαστικές εταιρίες από τις οποίες μερικές είναι καλά δομημένες και έχουν αναπτύξει επιχειρηματικές σχέσεις με διεθνείς οργανισμούς. Η κατασκευαστική βιομηχανία είναι αρκετά δυναμική και παρουσιάζει δυνατότητες για περαιτέρω ανάπτυξη λαμβάνοντας υπόψη τις αυξανόμενες ανάγκες για εργασιακή ασφάλεια. Οι άνθρωποι που μετακινούνται από την επαρχία στην πόλη και οι μετανάστες ενδέχεται να εργαστούν σε αυτόν τον τομέα. Η ανακαίνιση των δημοσίων υποδομών μπορεί επίσης να προσφέρει τεράστιες ευκαιρίες επαγγελματικής αποκατάστασης.

Κλωστοϋφαντουργία: Ο τομέας αυτός καταλαμβάνει περίπου το 33% της τοπικής οικονομίας. Στην Κορυτσά, στον τομέα της βιομηχανίας παραδοσιακά κυριαρχούσε η κατασκευή πλεκτών και χαλιών. Η παράδοση συνεχίζεται με το μεγαλύτερο αριθμό επιχειρήσεων και εργαζομένων (ο αριθμός κυμαίνεται μεταξύ 4.500-5000 ατόμων, από τα οποία οι περισσότερες είναι γυναίκες) σε αυτόν τον τομέα. Η βιομηχανία αυτή γενικά αναπτύσσεται μέσα από συμπράξεις με ελληνικές επιχειρήσεις. Η πρώτη ύλη της βιομηχανίας συνήθως εισάγεται. Η τοπική αγορά παρουσιάζει ακόμα μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης και αυτός ο τομέας μπορεί να εξαπλωθεί.

Βιομηχανία Μεταποίησης Αγροτικών Προϊόντων: Η Κορυτσά είναι το επίκεντρο για τη βιομηχανική μεταποίηση γεωργικών προϊόντων. Τα προϊόντα αυτά προέρχονται από τις περιοχές γύρω από την Κορυτσά και πολλές επιχειρήσεις μεταποίησης έχουν συγκεντρώσει σχετικές ποσότητες τροφίμων: όπως αλεύρι, ζάχαρη, κρέας και τα παράγωγα του, γαλακτοκομικά προϊόντα, αλκοολούχα αναψυκτικά και σαλιγκάρια.

Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις μεταποιήσεων μπορεί να έχουν τεράστιες προοπτικές στο μέλλον, καθώς ο γεωργικός τομέας είναι ιδιαίτερα σημαντικός στην περιοχή της Κορυτσάς. Η Κορυτσά έρχεται δεύτερη στη χώρα όσον αφορά στη γεωργική επιφάνεια γης, συνεπώς η γεωργία αντιπροσωπεύει τον πιο σημαντικό τομέα της τοπικής οικονομίας και μετριέται στο 32% του γενικού εισοδήματος της περιοχής. Το έδαφος της Κορυτσάς είναι εξαιρετικά γόνιμο και αυτή τη στιγμή είναι ανάμεσα στους κύριους παραγωγούς σε σιτάρι σε ολόκληρη τη χώρα. Ακόμη ένα πλεονέκτημα της περιοχής είναι οι σχετικά μεγάλες ποσότητες σε ντόπια, παραδοσιακά και βιολογικά προϊόντα όπως το μήλο, η πατάτα, το μέλι κτλ.

Η στρατηγική οικονομικής ανάπτυξης του Δήμου Κορυτσάς έχει ανάμεσα στις προτεραιότητες της «την αύξηση του αριθμού των γεωργικών επιχειρήσεων».